Croissanterie Pigalle is sinds het ontbijt- en lunchcafé z’n deuren opende in 1987 al weer toe aan de vierde generatie eigenaren met Julian en Stephanie aan het roer sinds 2013. De croissanterie was in de 1980’s een geheel nieuw verschijnsel in de horeca scene van Groningen, een plek waar je rijkelijk belegde croissants en stokbroodjes kon bestellen en chocoladebroodjes en appelflappen. Croissanterie Paris, gevestigd in de kelder van café Montpernasse aan de Grote Markt was de eerste Groningse croissanterie in 1982, in 1983 volgde DuNord aan het Hoogstraatje als tweede. En dan had je ook nog La Reine aan de Grote Markt, Knisper aan de Uurwerkersgang, La Petite France in de Oosterstraat, Pays-Bas aan het Zuiderdiep en Bel Air aan de Brugstraat 19 (nu Ace & Tate). Van al die croissanterieën zijn er nog twee over, DuNord en Pigalle aan de Stoeldraaierstraat. Culinair erfgoed dus!
‘Never change a winning team’ is bij Pigalle het devies, met nog altijd de croissant en de baguette in de hoofdrol. Wat wel gaat veranderen is de oppervlakte van de croissanterie, want Pigalle betrekt het buurpand – Stoeldraaierstraat 21 – bij de huidige zaak. Korte tijd was hier horecazaak Local gevestigd en daarvoor de kledingwinkels Ateliers Rare Toggery en Cora Kemperman. Pigalle wordt dus een flink stuk groter en dat is ook hard nodig, want de ontbijtcultuur groeit en vooral op zaterdag en zondag zit Pigalle vol mensen van heinde en verre die wel een croissantje kunnen waarderen bij hun petit dejeuner.
French Breakfast place Pigalle grows bigger
Since the breakfast and lunch café opened its doors in 1987, Croissanterie Pigalle has been in the fourth generation of owners with Julian and Stephanie at the helm since 2013. The croissanterie was a completely new phenomenon in the catering scene of Groningen in the 1980s, a place where you could order richly filled croissants and baguettes and pains au chocolat and ‘appelflappen’. Croissanterie Paris, located in the basement of café Montpernasse on the Grote Markt, was the first croissanterie in Groningen in 1982, followed in 1983 by DuNord on the Hoogstraatje as the second. And then you also had La Reine on the Grote Markt, Knisper on the Uurwerkersgang, La Petite France on the Oosterstraat, Pays-Bas on the Zuiderdiep and Bel Air on the Brugstraat 19 (now Ace & Tate). Of all those croissanteries, there are still two left, DuNord and Pigalle on the Stoeldraaierstraat. Culinary heritage!
‘Never change a winning team’ is Pigalle’s motto, with the croissant and baguette still playing the leading role on the menu. What will change is the surface of the croissanterie, because Pigalle is moving the neighboring building – Stoeldraaierstraat 21 – into the current business. Pigalle is therefore getting a lot bigger and that is much needed, because the breakfast culture is growing and especially on Saturdays and Sundays Pigalle is full of people from far and wide who can appreciate a croissant with their petit dejeuner.