Bonjour nieuwe bistro
De bistro, ooit het toppunt van verfijning tot voedsel uit meer exotische hoeken van de wereld ons hart stal, is helemaal terug van nooit weggeweest. In z’n oorspronkelijke Parijse vorm is de bistro een klein restaurant waar redelijk geprijsde, eenvoudige maaltijden worden geserveerd. Die typische Franse gerechten zie je, in een modern jasje, ook terug bij Bar Frans: een kleurrijk en sfeervol restaurant voor ontbijt, lunch en diner dat op 14 mei 2024 voor het eerst z’n deuren opende.
De eigenaren zijn Robert Jan Osinga en Arne Dijkstra, beiden kennen elkaar van Café Hooghoudt als eigenaar en bedrijfsleider. Het prachtig vormgegeven interieur door Eva Cremers is tijdloos en stijlvol: veel pasteltinten aan de muren, mooie meubeltjes en lampjes en glas-in-lood effecten in de ramen. Alsof de bistro er al jaren zit.
Frans hanteert twee menukaarten: eentje voor overdag met onder meer de ‘croque madame’, ‘Frans z’n uiensoep’ en avocado toast. Het avondmenu staat volledig in het teken van shared dining met een keur aan kleine wereldse gerechtjes om te delen.
Het woord bistro stamt overigens uit het Russisch. Bystro betekent snel en kwam in de Franse taal terecht tijdens de Slag om Parijs in 1814. Russische kozakken die snel bediend wilden worden, riepen ‘bystro’. En de rest is geschiedenis.
Bar Frans is gehuisvest in het pand waar eerder ijssalon Talamini, een begrip in Groningen, was gevestigd. Maar Frans heeft alles in zich om dat ook waar te gaan maken.
Bonjour new bistro
The bistro, once the pinnacle of refinement until food from more exotic corners of the world stole our hearts, is back with a vengeance. In its original Parisian form, the bistro is a small restaurant serving reasonably priced, simple meals. You can also see those typical French dishes, with a modern twist, at Bar Frans: a colorful and attractive restaurant for breakfast, lunch and dinner that first opened its doors on May 14, 2024.
The owners are Robert Jan Osinga and Arne Dijkstra, both know each other from Café Hooghoudt as owner and manager. The beautifully designed interior by Eva Cremers is timeless and stylish: many pastel shades on the walls, beautiful furniture and lamps and stained glass effects in the windows. As if the bistro has been there for years.
Frans has two menus: one for the day, including the ‘croque madame’, ‘Frans’ onion soup’ and avocado toast. The evening menu is entirely dedicated to shared dining with a variety of small worldly dishes to share.
The word bistro comes from Russian. Bystro means fast and entered the French language during the Battle of Paris in 1814. Russian Cossacks who wanted to be served quickly shouted ‘bystro’. And the rest is history.
Bar Frans is housed in the building where Talamini ice cream parlor, a household name in Groningen, was previously located. But Frans has everything it takes to make that happen.