Food & Retail Update 03/22

220405_de-pizzabakkers-nieuweweg-4-groningen_004

Wat gebeurde er in maart 2022?

Local | De Graansilo | Jumbo | La Place | De Pizzabakkers popup | Bruton


New: Local

Est. 6 maart 2022 – Stoeldraaierstraat 21

Local is een daghoreca-concept voor ontbijt, lunch en bites en is opgezet door de bedrijfsleider van De Uurwerker, Kilian Klarenbeek. Of je nu een uitsmijter, een sandwich avocado met pesto-eiersalade of een chicken burger wil, de gerechten op het menu worden de hele dag door geserveerd vanuit de open keuken. Local heeft aan de straatkant ook een terras, tussen croissanterie Pigalle en De Pastafabriek in. 

Local is a day catering concept for breakfast, lunch and bites and was set up by the manager of De Uurwerker, Kilian Klarenbeek. Whether you want a bouncer, an avocado sandwich with pesto egg salad or a chicken burger, the dishes on the menu are served all day long from the open kitchen. Local also has a terrace on the street side, in between Croissanterie Pigalle and De Pastafabriek


New: Graansilo Eten & Drinken

Est. 4 maart 2022 – Griffeweg 4

Dit restaurant is gevestigd in een monumentaal industrieel gebouw van graanhandelaar Michael Derk Botje uit Hoogezand die in 1890 ten behoeve van zijn handel aan de Griffestraat – direct grenzend aan het Winschoterdiep – in 1890 een graansilo bouwen (bron: Staat in Groningen). Het gebouw stond jarenlang leeg, werd gekraakt (in 1991) en diende eerder al als horeca in combinatie met kantoren. Inmiddels is De Maripaan Groep eigenaar van het pand dat in 2021 grondig werd verbouwd en nu dienst doet als restaurant voor lunch en diner en als basis voor Graansilo bieren, een mooie verwijzing naar het verleden. Bij Graansilo hanteert men geen menukaart: je tweegangen lunch of viergangen diner is dus altijd een verrassing. Buiten genieten kan ook: rondom de silo bevindt zich een ruim terras.

This restaurant is located in a monumental industrial building of grain merchant Michael Derk Botje from Hoogezand, who built a grain silo in 1890 for his trade on the Griffestraat – directly adjacent to the Winschoterdiep – in 1890 (source: Staat in Groningen). The building stood empty for years, was squatted in 1991 and previously served as a catering industry in combination with offices. De Maripaan Groep now owns the building, which was thoroughly renovated in 2021 and now serves as a restaurant for lunch and dinner and as a basis for Graansilo beers, a nice reference to the past. Graansilo does not use a menu: your two-course lunch or four-course dinner is always a surprise. You can also enjoy the outdoors: there is a spacious terrace around the silo.

 


New: Jumbo / La Place in het Groot Handelshuis

Est. 30 maart 2022 – Grote Markt

De vernieuwde Jumbo en La Place bevinden zich in Het Groot Handelshuis, een nieuw gebouw waar werken, ondernemen, ontmoeten, eten en boodschappen doen samenkomen op de plek waar voorheen Vroom & Dreesmann zat. De supermarkt bevindt zich op de gehele begane grond. Het La Place restaurant op de eerste verdieping bereik je via de monumentale entree aan de Grote Markt. Voor een snelle take-away kun je terecht bij de La Place Express op de begane grond.

The renovated Jumbo supermarket and La Place restaurant are located in Het Groot Handelshuis, a new building where working, doing business, meeting, eating and shopping come together in the place where department store Vroom & Dreesmann used to be. The supermarket is located on the entire ground floor. The restaurant on the first floor can be reached via the monumental entrance on the Grote Markt. For a quick take-away you can go to the La Place Express on the ground floor.


New: De Pizzabakkers pop-up

Nieuweweg 6

De Pizzabakkers begon in 2009 met een pizzeria aan de Haarlemerdijk en in sindsdien uitgegroeid tot een franchise keten met vestigingen verspreid over het land. Amsterdammer met Italiaanse roots Angelo Megale bracht de formule naar Groningen. Vooralsnog met een piepkleine ’to go’ pizzabakkerij aan de Nieuweweg. Naar een volwaardige restaurantlocatie, waar je kunt aanschuiven voor pizza’s en prosecco in het kenmerkende wit-blauw ­interieur wordt nog gezocht. Maar kennismaken met de Romeinse pizza’s van De Pizzabakker is vanaf nu mogelijk.

De Pizzabakkers started in 2009 with a pizzeria on the Haarlemerdijk in Amsterdam and has since grown into a franchise chain with locations throughout the country. Amsterdammer with Italian roots Angelo Megale brought the formula to Groningen. For the time being with a tiny ’to go’ pizza bakery on the Nieuweweg. A full-fledged restaurant location, where you can sit down for pizzas and prosecco in the characteristic white-blue interior, is still being sought. But getting acquainted with the Roman pizzas from De Pizzabakker is now possible.


Bruton gesloten

September vorig jaar opende Bruton, een daghoreca concept waar de focaccia centraal op het menu staat. Maar de focacceria aan de Oosterstraat 57 is helaas al weer gesloten. Eerder zat op het zelfde adres Broodje Bewust, dat haar zaken in zowel Leeuwarden als Groningen moest sluiten. Update juli 2022: Brownies en Downies is de opvolger van Bruton. 

Last September, Bruton opened, a day catering concept where focaccia is central to the menu. Unfortunately, the focacceria at Oosterstraat 57 is already closed again. Previously, Broodje Bewust was located at the same address, which had to close its businesses in both Leeuwarden and Groningen.